- Medewerkers van reisorganisaties gaan mogelijk de handen uit de mouwen steken op Schiphol, nu ze voor de zomermaanden geen reizen kunnen verkopen.
- De luchthaven kan de drukte niet aan door personeelstekort en luchtvaartmaatschappijen moeten vluchten schrappen.
- Personeel uit de reisbranche dat op Schiphol werkt, moet recht krijgen op de zomerbonus die Schiphol eerder aan medewerkers toekende, zeggen vakbonden.
- Lees ook: Het loopt storm voor banen op Schiphol, ook voor ‘koffergooiers’ die een ‘zomertoeslag’ van €5,20 krijgen
Medewerkers van reisbureaus en andere reisorganisaties kunnen deze zomer mogelijk bijspringen op Schiphol om te helpen de drukte in goede banen te leiden. Dat zegt reisbranchevereniging ANVR, die samen met de vakbonden FNV en CNV kijkt naar de mogelijkheden om snel honderden werknemers tijdelijk aan de slag te krijgen op de luchthaven.
“Nu het de komende periode niet mogelijk is om reizen te verkopen voor de zomermaanden, kunnen we de medewerkers inzetten om te proberen zoveel mogelijk reizen door te laten gaan”, aldus Frank Radstake, verantwoordelijk voor arbeidszaken bij de ANVR.
Hij zegt wel dat het waarschijnlijk behoorlijk wat vraagt van het screeningproces dat wordt gebruikt door de luchthaven. Daarom roept hij de overheid op om het in de praktijk ook mogelijk te maken om medewerkers uit de reisbranche in te zetten. De partijen willen daarnaast snel met Schiphol om tafel om concrete afspraken te maken over de detachering van reisbranchemedewerkers.
Schiphol gaf eerder aan de verwachte drukte op het vliegveld niet aan te kunnen vanwege personeelstekorten op de luchthaven bij vooral de security en de bagageafhandeling. Dat is ook de reden dat luchtvaartmaatschappijen deze zomer veel vluchten moeten schrappen.
'Op vrijwillige basis'
FNV en CNV zijn positief over het idee, maar ze vinden het wel belangrijk dat alles dan goed wordt geregeld. "Wij vinden het belangrijk dat het op vrijwillige basis is en dat reisprofessionals dus wel zelf de keuze hebben of ze zich hiervoor beschikbaar willen stellen", zegt CNV-bestuurder Sijtze de Bruine in een gezamenlijke verklaring van de ANVR en de bonden. Volgens hem is het daarom het meest logisch dat het gaat om medewerkers die in de buurt van de luchthaven wonen.
"En daarnaast mag er geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden plaatsvinden", vult FNV-bestuurder Mohamed Gafki aan. "De medewerkers die worden gedetacheerd door de reisbedrijven bij Schiphol moeten ook de zomerbonus krijgen, zoals die is afgesproken met de bonden."